Syftet med nedanstående FAQ är att ge en översikt över dynamisk valutakonvertering och översikt i de nya EU-lagstiftningen som måste uppdateras senast 19 april 2020.
-
DCC står för Dynamisk valutaomvandling (Dynamic Currency Conversion)
Dynamisk valutaomvandling (DCC) är en tjänst som ger internationella Mastercard-, VISA- och Diners-kunder valet att betala i deras inhemska valuta. Kortscheman har ett antal specifika regler kring vilken information som ska presenteras för kunden innan de gör sina val om man accepterar eller avvisar DCC och vilken information som måste finnas på kundkvitto.
-
Ny EU-lagstiftning säger att varje DCC-transaktion där kortet utfärdas i EES* och där handlaren är EES-baserad så måste det finnas en påslagsprocent som visar över Europeiska centralbankens (ECB) ränta.Detta visar kortinnehavare hur mycket mer, i procent, de kommer att betala för konverteringen i jämförelse med den europeiska centralbankens basränta.
Så när en detaljhandlare- och kortinnehavarvalutor kommer båda från EES, måste alla kortinnehavare som försöker betala med ett kort som har utfärdats med en annan valuta än detaljhandlare-regleringsvalutan presenteras på POS-skärmen med procentsatsen över den europeiska centralbankens (ECB) ränta.
Dessutom kommer transaktionskvittot också att visa denna information för kortinnehavarens framtida referens.
-
Dessa förändringar görs för att följa europeiska centralbankens (ECB) regler. I förordningen införs vissa avgifter för gränsöverskridande betalningar i EU och valutakonverteringskostnader (”CBPR2”).
19 mars 2019. Europaparlamentet och rådet antog förordningen 2019/518 när det gäller vissa avgifter för gränsöverskridande betalningar i unionen och valutakonverteringskostnader. EU begärde ytterligare krav på insyn att införas för avgifter för valutakonvertering. Detta kommer att uppnås genom att införa en skyldighet att avslöja de avgifter som tillämpas som en procentuell uppräkning av alla valutakonverteringskostnader över Europeiska centralbankens senaste tillgängliga växelkurs:
En av bestämmelserna i CBPR2 kräver att detaljhandlare som tillhandahåller DCC-tjänster vid försäljningsstället (POS) ska tillhandahålla ytterligare information om avgifter för dessa tjänster till kortinnehavaren innan en betalningstransaktion inleds.
Två viktiga kortschemaregler för DCC är:
1. En kund måste visas hur man accepterar eller avvisar DCC, så det måste vara tydligt vilka knappar på terminalen eller PIN-koden som ska tryckas på.
2. En kund får inte acceptera eller avvisa DCC genom att trycka på ”Ja/Nej”-knapp eller ”Grön/Röd”-knapp som de enda alternativen.
En klagomålskärm från DCC-kunder bör innehålla:
1. Lokalt belopp och valuta
2. DCC-belopp och valuta
3. Växelkurs
4. Påslagsprocenten måste visas direkt under växelkursraden.
a. Påslag över ECB (Europeiska centralbanken) om både detaljhandlare- och kortinnehavarevalutan är EES
b. Standard påslag om en av valutorna är icke-EES
5. En tydliga fråga, t.ex. ”Välj valuta”
6. Ett tydligt sätt för kunden att antingen acceptera eller avvisa DCC
De totala DCC-avgifterna för transaktionerna ska uttryckas som ett procentuellt påslag över den senaste tillgängliga ECB-räntan (påslaget).
-
Din Elavon POS-tekniska lösning identifierar automatiskt situationer där kortvalutan och lokal valuta båda tillhör det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och kommer att justera POS-skärmens display och kvittens-display i enlighet därmed.
Om du har en enhet som tillhandahålls av en tredje part, vänligen kontakta dem direkt för att veta när dessa nya uppdateringar kommer att finnas tillgängliga. Observera att Elavon har försett alla partners med nödvändiga verktyg för att uppdatera sina enheter.
-
Om din terminal stöder färg och din terminal har en pekskärm, då rekommenderar vi att valet kan göras på skärmen genom att trycka på en av flaggorna.
För närvarande visar skärmen den tillämpliga ”Elavon-påslag”-frekvensen enligt följande:
Från 19 april 2020, om detaljhandlarnas och kortinnehavarnas valutor båda tillhör Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES), kommer ”påslaget över Europeiska centralbankens kurs” att visas på följande sätt:
Om din terminal har knappar under valet av valuta på skärmen, då bör dessa knappar användas för att låta kunden göra sitt val.
För närvarande visar skärmen den tillämpliga ”Elavon-påslag”-frekvensen enligt följande:
Från 19 april 2020, om detaljhandlarnas och kortinnehavarnas valutor båda tillhör Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES), kommer ”påslaget över Europeiska centralbankens kurs” att visas på följande sätt:
Om din terminal inte har några knappar under valet av valutor på skärmen, rekommenderar vi att sifferknapparna 1 och 2 används (1 för att avslå DCC, 2 för att acceptera DCC).
För närvarande visar skärmen den tillämpliga ”Elavon-påslag”-frekvensen enligt följande:
Från 19 april 2020, om detaljhandlarnas och kortinnehavarnas valutor båda tillhör Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES), kommer ”påslaget över Europeiska centralbankens kurs” att visas på följande sätt:
-
För närvarande visar transaktionskvittot den tillämpliga ”Elavon-påslag”-frekvensen enligt följande:
Från 19 april 2020, för alla DCC-transaktioner där kortet utfärdas i EES och DCC-valutan är EEA, kommer påslaget över ECB-kurs att visas enligt följande:
-
Elavon har försett alla partners med nödvändiga verktyg för att uppdatera sina enheter, så om du har en enhet som tillhandahålls av en tredje part, vänligen kontakta dem direkt för att veta när nya uppdateringar kommer att finnas tillgängliga
-
”DDC-påslag % över ECB-kurs” måste visas till kortinnehavare senast 19 april 2020.
-
Nej. Räntan på ”DCC-påslag % över ECB” visas endast för jämförelseändamål. Det kommer inte att förändras hur dina kunder (korthållare) debiteras.
-
Kontakta din tredjepartsleverantör direkt för att se till att nya uppdateringar kommer att finnas tillgängliga före 19 april 2020. Elavon har försett alla partners med nödvändiga verktyg för att uppdatera sina enheter.
-
Denna förändring regleras av Europeiska centralbanken, så den kan inte undvikas. Elavon måste efterleva EU:s förordningar enligt ovan.
Men du kan vara säker på att din DCC-rabatt och alla DCC-relaterade avgifter som gäller för dina kunder (kortinnehavare) inte ändras.
*EES-länder: Bulgarien, Danmark, Euroområdet, Island, Kroatien, Liechtenstein, Norge, Polen, Rumänien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Ungern